SEPETİM
Alışveriş Sepetiniz Boş.




Doğan Özgüden

    Doğan Özgüden bir demiryolu emekçisinin oğlu olarak 1936'da Kalecik'in Irmak İstasyonu'nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini Türkiye'nin çeşitli köy ve şehirlerinde yaptı. Yüksek iktisat öğrenimi (YETO) yaparken 1952 yılında gazeteciliğe Ege Güneşi Gazetesi'nde başladı. 

    Öncü
     ve Milliyet gazetelerinde temsilcilik, Sabah Postası ve Gece Postası gazetelerinde yazı isleri müdürlüğü görevlerinde bulunduktan sonra zamanının en büyük sol günlük gazetesi olan Akşam’da genel yayın müdürlüğü yaptı (1964-66).

    Sol harekete genç yasta katılan Özgüden, 1962'den sonra Türkiye İsçi Partisi (TİP) saflarında mücadele verdi ve 1964 yılında bu partinin Merkez Yürütme Kurulu'na seçildi.

    Doğan Özgüden kendisi gibi gazeteci olan eşi İnci Özgüden-Tuğsavul’la birlikte, 1967'den sonra sosyalist haftalık dergi Ant'ı ve 
    Ant Yayınları’nı kurarak 1971'de sıkıyönetim tarafından kapatılıncaya kadar yönettiler. Yazdıkları ve yayınladıkları yazılardan dolayı haklarında 50'den fazla dava açıldı. 300 yılı askın hapis cezası talebiyle tehdit edildiklerinden 1971 askeri darbesinden sonra Türkiye'den ayrıldılar. 

    Avrupa'da diğer muhalif sürgünlerle birlikte Demokratik Direniş Hareketi'ni kurarak Cunta rejimine karşı kampanya yürüttüler.

    1974'ten beri Brüksel aşağıdaki kurumları yönetiyorlar:

    Çeşitli dillerde Türkiye üzerine yayın yapan İnfo-Türk Ajansı (
    http://www.info-turk.be

    Açıklama: INFO-TURK

    Çok uluslu göçmen eğitim merkezi Güneş Atölyeleri (http://www.ateliersdusoleil.be)

     

    Açıklama: http://www.info-turk.be/LOGO-renkli.gif


    1980 darbesinden sonra Özgüden ve Tuğsavul, askerî cuntaya karsı hariçte mücadele yürütmek üzere Avrupa'da kurulan Demokrasi İçin Birlik (DİB)'in genel başkanlığı ve yayın yönetmenliği görevlerini üstlendiler.

    Cunta'ya karsı yürüttükleri muhalefetten dolayı 200'e yakın rejim karşıtıyla birlikte 1982 yılında Türk vatandaşlığından çıkartıldılar. Bu karar on yıl sonra iptal edildiyse de, Dışişleri Bakanlığı kendilerine, Türkiye'ye döndükleri takdirde daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bildirilen ağır suçlamalardan dolayı tutuklanmayacakları ve yargılanmayacakları konusunda herhangi bir yazılı güvence vermeyi reddetti.

    Aksine, 1971 Darbesi’nden otuz yıl sonra, cuntacı generalleri eleştiren bir yazısından dolayı Doğan Özgüden hakkında yeni bir dava açıldı ve mahkeme kendisinin Türkiye'ye girer girmez tutuklanması için sınır kapılarına bildirimde bulundu. Daha sonra TCK'nın 301. Maddesine göre sürdürülen dâva, Özgüden'in Türkiye'ye girişinde tutuklanarak mahkemeye sevk edilmesine kadar askıya alındı.

    Doğan Özgüden Türkiye'de Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, Basın Şeref Divanı ve Basın İlan Kurumu yönetim kurullarında, Türkiye İsçi Partisi Merkez Komitesi'nde bulundu. Halen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Belçika Gazeteciler Cemiyeti ve Brüksel Kültürler Arası Etkinlikler Merkezi (CBAI) üyesi.

    ESERLERİ (İnci Özgüden-Tuğsavul İle Beraber)

    Türkiye'de yayınlanmış kitapları:

    Faşizm (1965),

    Kapitalizm (1966)

    "Vatansız" Gazeteci - I. Cilt - Sürgün öncesi (2010)

    "Vatansız" Gazeteci - II. Cilt - Sürgün Yılları (2011)

     Avrupa'da da İngilizce, Fransızca ve Hollandaca olarak yayınlanmış başlıca kitapları:

    Türkiye Dosyası (1972)

    İşkencede Türkiye (1973)

    Türkiye, Faşizm ve Direniş (1973)

    Uluslararası Sendika Hareketi (1979)

    Türkiyeli Göçmen İsçiler (1983),

    Türkiye'de Militarist "Demokrasi" üzerine Kara Kitap (1986 ve 2010)

    Türkiye'de İslam Köktendinciliği (1987)

    Türkiye'de Aşırı Sağ Hareket (1988)

    "Vatansız" Gazeteci - I. Cilt - Sürgün öncesi (2010)

    "Vatansız" Gazeteci - II. Cilt - Sürgün Yılları (2011)

Eserleri

Fiyat: 25,00 TL.
      Adet
Fiyat: 25,00 TL.
      Adet